TQ
BUILDING
STRIJP-T

Date

2019

Project type

Commisioned Art Pieces

Client

Goevaers BV

One of the highlights of the Strijp area in Eindhoven, building TQ, has recently opened its doors to the general public. This special place cannot do without an equally special entrance. An entrance with the DNA of Eindhoven embedded in it. We researched the history of the TQ building, it’s environment, and the new function the building will fulfil. 

With the arrival of Philips, light has literally connected all the cities districts. Light is the connection element of the people from Eindhoven. We have translated this into an visual concept for the entrance to Strijp-TQ. We also looked at real iconic elements that often return in entrances in general. While researching we kept stumbling upon the same executions of an entrance. Ponds with koi fish, fountains, giant rock formations, large chandeliers, and waterfalls.

Photo by Neeltje Oppers

When you arrive at the location, you are immediately confronted with a gigantic object that is aimed at the entrance. The XXL version of Atelier van Asseldonk's classic Trouble Light immediately attracts the visitor's attention and directs the eyes to the entrance door. 

Once there, he sees the light from the lamp reflected in a rotating, reflective object - the Wave Reflector - that makes the light burst and gives the entrance hall a dynamic, but subtle light spectacle.

In addition, the studio developed an installation on the top floors of the TQ building. Inspired by various light particles that swirled around during the time when Philips was in charge, the studio created its own particles. 

These geometric objects all have their own shape, color and degree of reflection. They all provide a unique reflection of light on the surrounding surfaces. A small, magical moment when entering the top floor.

Photo by Neeltje Oppers

This object, an XXL variant of our Trouble Light, attracts the visitor's attention. Nor only by it's size, but also because of the spectaculair colour gradient.

Photo by Neeltje Oppers

Photo by Neeltje Oppers

Photo by Neeltje Oppers

Photo by Neeltje Oppers

On the top floors of the TQ building we installed another installation. Inspired by different particles of light that shot threw the building back in the days when Philips was in charge, we created our own particles.

Photo by Neeltje Oppers

These geometrical objects all have their own shape, colour, and degree of reflectivity. By shooting light a them, they all create a unique reflection of that light on the surrounding surfaces. A little moment of magic upon entering the top floor.

Photo by Neeltje Oppers